Lyko: ”Logistiken är avgörande för e-handelns framtid”

Anna Persson, Head of Supply Chain & Logistics på Lyko ser logistiken som avgörande för e-handelns framtid. Foto: Jons Jonna.

Handlare måste sluta se logistik och transport som enbart en kostnad och i stället se till hur det påverkar allt från kundupplevelsen till miljön. Det menar Anna Persson logistikchef på Lyko.

E-handeln har rusat under coronapandemin och allt mer ljus har riktats mot logistik- och transportbranschen som ansvarar för stora delar av köpkedjan.

Lyko, som erbjuder skönhetsprodukter online och i egna butiker, är inget undantag. Under 2020 var tillväxten online närmare 70 procent och av den totala omsättningen på över 1,6 miljarder kronor kom 84 procent från e-handeln. Utvecklingen har gjort att Lyko rekryterat flera hundra nya lagerarbetare och bolaget bygger just nu ut sitt automatiserade lager i Vansbro som de flyttade in i så sent som för ett år sedan.

– Vi har vågat gasa, i allt från att bemanna upp till beställning av varor och att ingå nya partnerskap med leverantörer. Samtidigt har allt varit nytt i och med det nya automatiserade arbetssätten, men med målmedvetenhet och lugn har vi lyckats leverera, säger Anna Persson, Head of Supply Chain & Logistics på Lyko.

Logistiken blir bara viktigare

Hon har lång erfarenhet av logistikbranschen och beskriver logistiken som en avgörande funktion för hela köpupplevelsen men vars roll är att verka i det dolda.

– Det är en funktion som man inte ska behöva tänka på så mycket, utan det ska bara fungera. Men för att det ska bli så måste den hanteras väldigt centralt.

Traditionellt har logistik och transport mest setts som en kostnadspost för handlarna. Men i takt med frågor som hållbarhet, automatisering och förutsägbarhet blivit viktigare har branschen ökat i status, och viktigare kommer den att bli, enligt Anna Persson.

– Det handlar om att upplevelsen avgörs i logistiken. Det kommer inte räcka med att vara ”good enough”. Förväntansbilden från kunderna kommer bara att öka och är du dålig på logistik så måste du hitta en annan usp. Till exempel att du är extremt billig, och det tror jag blir allt svårare.

Lykos nya automatiserade lager i Vansbro stod färdigt i februari 2020. Foto: Jons Jonna.

Brett utbud av leverantörer blir nyckeln

Den delen som Lyko själva inte styr är transport och leverans. Här har de samarbeten med ett brett utbud av aktörer, med allt från de traditionella transporterna till uppstickare som Instabox, Airmee och Budbee. Allt för att möta kundernas olika behov och prioriteringar.

– Vi har behållit bredden för att vi tror på riktigt att det spelar stor roll för upplevelsen att flexibiliteten finns. Men det ska även vara tydligt för kunden vad deras leveransval har för påverkan, till exempel för miljön. Vissa kunder prioriterar det miljövänliga, andra att det ska vara gratis eller snabbt, säger Anna Persson.

Vilka är nackdelarna med så många leverantörer?

– Det är klart att det är krångligare för oss internt. Det är betydligt svårare för oss att hålla reda på bryttider när vi har elva leverantörer snarare än en. Man riskerar även att ha en outnyttjad kapacitet i den delen av kedjan om inte alla leverantörer används fullt ut. Men ska man vara stark på e-handel i framtiden så måste man ha flexibiliteten och kunna bemöta kundens behov just vid köptillfället.

Även ekonomiskt blir det dyrare med flera leveransalternativ, men Anna Persson tycker att diskussionen om kostnader ofta hamnar fel. Hon vill i stället att man mer pratar om nettovärdet. Blir det bättre eller sämre för miljön? Och hur precis är man kring leveranstiden?

– Vi måste sluta prata om gratis frakt, för ingen frakt är de facto gratis. Många tänker nog att det är enklare att jobba med en aktör, eftersom det då är lättare att pressa priserna. Men ser man leveransen bara som en kostnad och inte en del av upplevelsen så kanske man är lite fel ute.

Få pratar om “första milen”

En annan aspekt i leveranskedjan som Anna Persson tycker det pratas för lite om är den så kallade ”first mile”, alltså den första delen av transporten från lagret till en sorteringsterminal till exempel. Det är nämligen här som mest kan göras inom klimatpåverkan.

– Ofta är det den sista delen, ”last mile”, man pratar om eftersom den är avgörande för kunden. Men 70–80 procent av belastningen ligger i ”first mile”. Där har vi tagit ytterligare steg och samordnar sträckan mellan lagret och sorteringsterminalen med konkurrerande leverantörer.

Men hur är det egentligen att lägga delar av sin trovärdighet i flera andra aktörers händer? Om någon av aktörerna inte uppfyller löftet mot slutkunden får ju även Lyko en släng av sleven.

– Det är en förutsättning att man gör det. Vi kommer inte kunna sköta det sista steget i kedjan lika bra som de professionella aktörerna. Men det måste vara ett samarbete som är lösningsorienterat. Hjälps vi åt så kommer kunden i slutändan vara trygg, säger Anna Persson.

Framtiden: Större aktörer och mer teknik

Hon tror att de nya leveransaktörerna som nu etablerat sig kommer ha starka positioner framöver och att det kommer bli svårare att konkurrera om man inte kommer med något helt nytt.

– Last mile-bolagen gasar mycket men få är lönsamma i dag. Det kommer att leda till att man måste skala och vi kommer att se större aktörer. Men så som jag ser det är det inget problem om de blir fler, så länge de erbjuder något nytt. Vi kommer fortsatt vilja ha bredden på våra leveransalternativ.

Vilka är de stora utmaningarna i branschen på sikt?

– Jag tror att vi är inne i nästa stora grej just nu i det som handlar om att automatisera internlogistiken. Med det så kommer mer teknik in och vi kommer bli helt beroende av systemstöd och IT-kompetens, något som är svårt att få tag på i dag. Men teknik är en sak. Det kommer fortsatt vara många människor inblandade. Historiskt pratar man om att optimera timmar, men jag hoppas och tror att man mer kommer prata om medarbetaren och dennes roll: Vad ska människan göra när robotarna gör mer?

– Till sist är det miljöfrågan där jag tror att fler kommer behöva spänna bågen och där många aktörer kommer försvinna för att man är för sent på bollen.


Läs även:

Det här är en del i en artikelserie om logistik och transport. Läs de andra delarna här:

De vill lösa paketbranschens framtid – med oberoende boxar: ”Förvånad att ingen kommit tidigare”

Så ser e-handlarna på framtidens logistik: “Fyra saker som samspelar”

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.