De vill lösa paketbranschens framtid – med oberoende boxar: ”Förvånad att ingen kommit tidigare”

Thomas Backteman, en av grundarna i IBoxen som alla har bakgrund i Postnords organisation. Foto: Pressbilder.

iBoxen ska lösa det ökande trycket på paketbranschen genom sina oberoende boxar. Även om bolaget är nytt är personerna bakom allt annat än duvungar. ”Vi är kanske den startup med högst medelålder i Sverige”, säger medgrundaren Thomas Backteman, tidigare kommunikationsdirektör på bland annat Postnord.

Under 2020 ökade e-handeln i Sverige med över 40 procent vilket även speglar av sig på leveranssidan. Vid sidan av de traditionella transportörerna har relativt nya aktörer som Instabox, Budbee och Airmee ökat enormt.

Men tillväxten väntas fortsätta och på sikt kan dagens infrastruktur få svår att möta upp mot de ökande flödena, något som det nystartade bolaget iBoxen vill lösa. Genom att placera ut boxar som alla transportörer kan använda sig av tänker sig bolaget bli en oberoende, men viktig aktör i hela leveranspusslet.

– Den tillväxten som är på paketsidan i dag kommer göra det omöjligt för de befintliga strukturerna att leverera framöver och leda till ordentliga flaskhalsar. Jag skulle säga att detta är inte bara är något som borde komma till utan som måste komma till, säger Thomas Backteman, som tillsammans med Tim Jörnsen och Anders Holm tog initiativet till bolaget under 2020.

Tog fart när de lämnade Postnord

De är däremot inga nykomlingar i branschen att tala om. Trion har mångårig erfarenhet i branschen och jobbade under flera år tillsammans på Postnord i olika roller innan de fick lämna i en omorganisering 2019. Det var därefter som iBoxen tog form, men idén fanns i tankarna även innan.

– Alla tre har jobbat med boxidéer sedan 2017 och var på något sätt inblandade i Postnords pilotprojekt med postboxar i en dansk stad. Redan då trattades idén ner till att det skulle behövas en oberoende boxinfrastruktur på sikt. När vi sedan slutade dök tanken upp igen och vi lade 8–9 månader på att förfina idén för att sedan approchera investerare sommaren 2020, säger Thomas Backteman.

Nu har bolaget fått in tillräckligt med kapital för att inom fem år sätta ut 50 000 paketskåp runt om i Sverige, en investering på drygt 1 miljard kronor. De kommande veckorna kommer de första knappa 100 skåpen sättas upp i teststäderna Stockholm och Boden, och till sommaren siktar bolaget på att ha 500 till 1 000 skåp på plats.

Exempelbild på hur boxarna ska vara placerade. Foto: Pressbild.

Ska stå utomhus och nära bostäder

Tanken är paketboxarna ska stå utomhus på bostadsnära platser i samarbete med fastighetsägare. Transportörer ska sedan kunna boka plats i boxarna genom en digital tjänst och betalar bara när de används. Även om Thomas Backteman inte vill avslöja vilka, så är en handfull transportörer redan från start med på tåget. Men förhoppningen är att alla aktörer ska ha användning för boxarna på sikt.

– Vi är lite förvånade över att ingen annan gjort det här tidigare, inte ens internationellt. Vi vet att det diskuterats mellan transportbolagen sinsemellan, men det är en bransch med stor konkurrens och ingen har nog vågat ta steget.

Men hur stort är behovet egentligen?

– Vi tror det är stort och har fått bra respons. Orsaken till att transportbolagen är intresserade är ju att vi inte har för avsikt att själva köra paket till boxarna och har ingen kontakt med slutkund. Modellen påminner om den som redan används för ombud, så det kräver inga förändrade strategier eller system.

iBoxen ser sig därför inte som en konkurrent till andra boxaktörer som Instabox, Budbee eller för den delen Postnord som nyligen avslutat sitt pilotprojekt med hushållsnära boxar.

– Postnord pratar om en mängd på 2 500 boxar och vårat mål är 50 000. Med deras paketvolymer som är störst i landet så hoppas vi att även de att behöva våra boxar på sikt, säger Thomas Backteman.

Hitta plats – den stora utmaningen

Men det är inte bara raksträcka mot framgång för iBoxen. Även om bolaget får fram sina 50 000 boxar måste de till syvende och sist hitta plats åt alla.

– Det blir den största utmaningen. Paketboxar är fortfarande en relativt ny företeelse och folk har inte riktigt någon tidigare referens. Men alla fastighetsbolag vi för diskussioner med har visat intresse och vi bedömer att ju fler som förstår fördelarna desto mer kommer det att lätta över tiden.

En annan aspekt är säkerheten kring boxarna som till skillnad från Instabox eller Budbee inte ska placeras i köpcentrum eller butiker med fasta öppettider.

– Den frågan har dykt upp då och då. Tittar vi internationellt i länder med fler skåp än i Sverige är det inget stort problem. Skåpen är byggda för att inte kunna bryta sig in i hur enkelt som helst och har ellås med högsta säkerhetsklass. Men det är plåtskåp som naturligtvis inte håller för hur mycket som helst. Å andra sidan är snittvärdet på ett e-handelspaket inte högre än två till tre hundra kronor och man får bryta upp många boxar med skönhetsprodukter och kläder innan man hittar något av värde att stjäla.

Framtiden i logistik- och transportbranschen

Thomas Backteman utesluter inte heller att fler aktörer kan komma att ge sig in på samma bana, men att bolaget då har ett försprång. På sikt ser de även möjligheterna att expandera utanför Sverige.

– Vi tror stenhårt på oberoendefaktorn och att det i alla fall behövs ytterligare alternativ till de paketleveranser som sker hos ombud eller via hemleverans och där är postboxar nyckeln.

Hur ser du på logistik- och transportbranschens utveckling på sikt?

– Inom en femårsperiod tror jag att vi kommer ha en nationell infrastruktur av boxar där vi är en del. Men branschens stora utmaning ligger i det som kallas ”sista milen” eftersom det är där som en oproportionerlig andel av kostnaderna för en transport ligger. Här tror jag att vi kommer ha gått över till miljövänliga transporter där även mänsklig interaktion minimerats med allt från AI till – på sikt – drönarleveranser. I dag behövs många manuella åtgärder i den här delen leveranskedjan och varje gång en människa tar i ett paket blir det en kostnad.


Läs även:

Det här är en del i en artikelserie om logistik och transport. Läs de andra delarna här:

Lyko: ”Logistiken är avgörande för e-handelns framtid”

Airmee om framtidens logistik – både snabbare och mer hållbar

Så ser e-handlarna på framtidens logistik: “Fyra saker som samspelar”

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.