Airmee om framtidens logistik – både snabbare och mer hållbar

Enligt Julian Lee, vd och grundare av Airmee kommer den ökande snabbheten i logistikbranschen lösa mycket annat. Foto: Pressbild/Shutterstock.

Att kombinera snabbhet, förutsägbarhet, bekvämlighet och samtidigt tänka hållbarhet är en stor utmaning för den rusande logistikbranschen. Men att satsa på det ena utesluter inte det andra, det menar Julian Lee, vd och grundare av snabbväxaren Airmee.

Logistikbranschen är under snabb förändring. Nya innovativa aktörer har på kort tid växt till sig och är – vid sidan av de traditionella transportörerna – en självklar del av infrastrukturen i “last mile-delen” av paketleveranser inom den växande e-handeln.

En av de tre snabbast växande aktörerna är Airmee som riktar in sig på hemleveranser. Under 2020 ökade bolaget sina leveranser med 300 procent och i början av 2021 tog de in 160 miljoner kronor från investerare för att fortsätta tillväxtresan. I mars lanserade de sin tjänst i fem nya svenska städer och siktar under året på att ta sig in i ytterligare städer i Sverige och Norden.

Hemleveranser har länge varit på framfart i olika delar av världen, men inte riktigt kommit igång här i Sverige och Norden. Vi har på kort tid tagit en stark position i Sverige och eftersom efterfrågan på hemleveranser fortsatt väntas öka ser vi alla möjligheter att fortsätta växa, men även utveckla nya tjänster, säger vd och grundaren Julian Lee som lanserade bolaget 2018.

AI och automatisering – grunden för Airmee

Till skillnad från traditionella logistikbolag äger Airmee inte några egna fordon. De tillhandahåller i stället en teknisk plattform som kopplar ihop e-handlare med transportörer och slutkund. Plattformen bygger på en algoritm, framtagen av forskare på KTH, som möjliggör hantering och optimering av miljontals leveranser i realtid. Allt för att göra leveranserna mer miljövänliga och effektiva.

Och det är just effektivitet, eller snabbhet som är nyckeln till branschens utveckling, enligt Julian Lee.

– Leveranstiderna kommer fortsätta att pressas, men utan att kvalitén minskar. Leveranserna sker redan nu mer på konsumentens villkor, som har helt andra krav än företag. Vi har bara sett början på hur smidig en leverans kan vara. Parallellt med detta kommer pushen mot hållbarhet bara fortsätta öka, säger han.

Snabbhet visar vägen

Men går det ihop att samtidigt bli snabbare, mer förutsägbar, mer bekväm för slutkund och mer hållbar? Enligt Julian Lee finns inga motsättningar.

– Jag tror många missförstår det hela, de första tre hör ihop. Ju snabbare en leverans är desto mer förutsägbar är den vilket leder till en högre bekvämlighet för konsumenten. Internationellt är det snabbheten som går först och därefter hänger de andra på.

När det kommer till hållbarhet ser Julian Lee att mer kan göras i branschen. Traditionella transportörer behöver se över sin fordonsflotta och fler steg i processen måste digitaliseras och automatiseras. Samtidigt tycker han att diskussionen om branschens påverkan på miljön ofta har fel fokus.

– Det har förts en del diskussioner om att e-handeln inte är bra för miljön, men diskussionen hamnar lite snett. Jämfört med fysisk handel är e-handel mer miljövänligt och det finns även en samhällsnytta. Samtidigt kan de stora transportörerna inte göra sina verksamheter helt hållbara med sin nuvarande affärsmodell.

“Dark stores” nästa stora grej

Julian Lee ser därför att Airmee och de andra nykomlingarna blir en viktig del i att föra hela logistikbranschen in i framtiden. Både när det gäller tänket kring snabbhet och hållbarhet.

– Vår logaritm gör leveranser 40 procent mer effektiva och vi är öppna för att andra aktörer kan få använda vår tekniska plattform . Det är ett sätt för traditionella aktörer att hänga med i utvecklingen, säger Julian Lee. 

Vad är de senaste trenderna inom just snabbhet?

– Just nu går mycket riskkapital till lösningar för att leverera produkter och varor inom en kvart eller halvtimme. Det genom så kallade ”dark stores”, vilka kan beskrivas som minilager som man kan leverera snabbt ifrån.

Var ser du branschen om fem år?

– Först och främst kommer vi ha snabbare och smidigare leveranser som dessutom är mer hållbara. Men generellt tror jag att flera av uppstickarna i branschen i dag kommer ha tagit ganska stora marknadsandelar från de stora traditionella logistikbolagen. Det finns fortfarande utrymme för nya aktörer att komma in. Men då måste man komma med något nytt eller ha en specifik nisch.


Läs även:

Det här är en del i en artikelserie om logistik och transport. Läs de andra delarna här:

Lyko: ”Logistiken är avgörande för e-handelns framtid”

De vill lösa paketbranschens framtid – med oberoende boxar: ”Förvånad att ingen kommit tidigare”

Så ser e-handlarna på framtidens logistik: “Fyra saker som samspelar”

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.