Budbee: ”Vi är ett techbolag, inte ett logistikbolag”

Budbee och Axel Möller, CTO, lägger mestadels av tiden på teknikutveckling och ser bolaget snarare som en aktör i techbranschen än i logistikbranschen. Foto: Pressbilder.

På kort tid har nya aktörer vuxit sig starka i den rusande logistikbranschen. Men en av uppstickarna, Budbee, är tydlig med vilken plats de har i kedjan: ”Folk har fått för sig att vi är ett logistikbolag, men kärnan är teknikutveckling”, säger Axel Möller, CTO.

Ny teknik och automatiserade tjänster blir en allt större del av logistikbranschen som till följd av den ökande e-handeln växer snabbt. Utvecklingen drivs delvis på av nya aktörer som – till skillnad från de traditionella aktörerna – är grundade i den just den nya tekniken.

En av dessa är Budbee som grundades 2015. Genom sin digitala plattform för de samman transportörer, e-handlare och slutkunder och äger inga egna fordon. Något som gör att de i slutändan inte ens ser sig själva som ett bolag som sysslar med logistik.

– Det har varit självklart från start. Vi lägger nästan uteslutande vikt på tekniken och ser oss som ett techbolag som bygger tekniska tjänster framförallt, säger Axel Möller, CTO och tekniskt ansvarig i Budbee.

Tillväxten i bolaget har varit stadig sedan de för fyra år sedan genomförde sin första leverans via plattformen, men under 2020 tog det hela ytterligare fart. De gör nu fler än 1 miljon leveranser per månad i fem länder och har omkring 1 000 e-handlare och lika många chaufförer kopplade till sig. En utveckling till följd av det tekniska kunnandet, enligt Budbee själva.

AI-system som förbättrar sig själv

Ett av verktygen som bolaget utvecklat är ruttoptimeringssystemet Algot. Det automatiserade systemet bygger på en algoritm som räknar ut vilka paket som ska köras av vilken chaufför, på vilken sträcka och på vilken tidpunkt för att göra leveransen så effektiv och miljövänlig som möjligt. Under tiden lär den sig själv att hela tiden bli bättre.

– Algot har varit med sedan starten av Budbee. Då hade vi en rudimentär version på plats, men produkten har vuxit med åren och är väldigt mycket bättre nu, säger Axel Möller.

Men även om tekniken för att optimera rutterna kommit långt, är utmaningarna med effektivitet och snabbhet på ena sidan, och hållbarhet på den andra, långt ifrån löst.

– Det finns ingen matematisk formel som löser allt direkt. Men det är något vi ser fram emot att lösa så att vi kan se det hela som ett icke-problem i framtiden.

Teknik på alla fronter

Samtidigt är ruttoptimering inte hela svaret och tekniken behöver utvecklas på fler fronter samtidigt för att möta den ökande efterfrågan inom e-handeln, enligt Axel Möller.

– Det vi gjort bra är att utveckla flera olika produkter parallellt och sedan fått dem att arbeta tillsammans. Utan det hade vi inte kunnat ge en lika sömlös upplevelse för våra kunder, samarbetspartners, men framförallt slutkonsumenter.

Han menar även att det är teknikutvecklingen som kommer ligga till grund för att e-handeln slutligen ska bli större än den fysiska handeln. Ett nyckelord här är smidighet.

– Vi letar ständigt efter nya möjligheter att göra e-handeln bättre. Men för att den ska kunna växa förbi den fysiska handeln är det smidigheten som behöver förbättras ytterligare. Priserna inom e-handel har historiskt varit lägre, men det har inte alltid varit smidigt, säger Axel Möller.

Returer nästa grej att automatiseras

Han tror att vi bara sett början av vad ny teknik och AI-system kan användas till inom just e-handel och logistiken bakom.

– Vi ser fram emot vad vi kan applicera AI på i framtiden. Inom e-handeln tror jag returfrågan är ganska het och en del som i dag skapar problem. Om du till exempel köpt ett par skor och det var fel storlek så vill vi ju kunna sända rätt storlek samtidigt som kunden returnerar produkten.

Vilka är de senaste trenderna i branschen?

– Den övergripande trenden är att vara mer kundinriktade. De tekniska verktygen går mot att göra e-handeln ännu mer personlig och ger slutkonsumenten mer kontroll över hela kedjan.


Läs även:

Det här är en del i en artikelserie om logistik och transport. Läs de andra delarna här:

Lyko: ”Logistiken är avgörande för e-handelns framtid”

De vill lösa paketbranschens framtid – med oberoende boxar: ”Förvånad att ingen kommit tidigare”

Så ser e-handlarna på framtidens logistik: “Fyra saker som samspelar”

Airmee om framtidens logistik – både snabbare och mer hållbar

Johannes Lundberg
johannes@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.