”Världen har insett vikten av drönare”

Matilda Waara Holmqvist på Globhe.

Pandemin är långt ifrån över men nu har ekonomin under en tid visat tecken på återhämtning. Efterfrågan ökar, produktionen vänder uppåt och för många företag börjar bilden av det ”nya normala” att klarna.

Techarenan News har pratat med 20 svenska techbolag om hur situationen ser ut nu, vilka de stora utmaningarna har varit och vilka beslut som varit de allra viktigaste. – Vi utnyttjande våren och pausen i kundbeställningar till att lära upp nya medlemmar i teamet, utveckla vår tekniska plattform och jobba på vår marknadsföring, säger Matilda Waara Holmqvist på Globhe.

Globhe har lanserat världens första Crowddroning plattform för att göra bilddata från drönare tillgängligt med målet att förebygga pandemier, miljöförstöring och naturkatastrofer i högre grad. Matilda Waara Holmqvist är marknadschef.

Ser ni en ljusning för er verksamhet efter våren?

– Ja, marknaden har verkligen börjat att röra på sig igen vilket är väldigt roligt. Vi fick nyligen in den största beställningen någonsin och kanske har världen insett vikten av drönare och den viktiga data som drönare producerar ännu mer efter pandemin. 

Har ni behövt ställa om till en ny affärsmodell med anledning av pandemin?

– Nej, vi har kört på enligt vår affärsmodell. Det som märkts mest för vår del är att alla eventen har varit inställda eller flyttats till en digital plattform vilket är en stor del av vår vardag att prata eller besöka olika typer av evenemang, och också en källa till sälj och ökat nätverk. 

Vilka har de stora utmaningarna varit och hur har ni tacklat dessa?

– Den största utmaningen i våras var nog att alla drog i handbromsen och inte riktigt vågade göra något. Då blev ju även vi påverkade. Men vi utnyttjande våren och pausen i kundbeställningar till att lära upp nya medlemmar i teamet, utveckla vår tekniska plattform och jobba på vår marknadsföring – något som nu ser ut att ha gett resultat och vi ser ljust på framtiden även om en del utmaningar kvarstår. 

Vilka beslut som ni har tagit under det senaste halvåret har gett störst effekt?

– Ett beslut som vi tagit var att gå in i telekombranschen vilket resulterade i att vi i somras signerade ett globalt kontrakt med ett världsledande telekombolag för inspektioner av telemaster i upp till 30 länder. Samt att vi valde att rekrytera 3 nya under våren vilket har gett resultat och kraft i bolaget. 

Ser du att det kommer att bli några kortsiktiga respektive långsiktiga förändringar i er bransch?

– En av de större förändringarna är de kommande gemensamma EU-regelverket för drönare som lanseras i januari 2021 vilket kommer att underlätta arbetet över gränser och leda till nya möjligheter inom branschen.

Har ni planer på att nyanställa?

– Ja, om den positiva trenden som vi börjat se håller i sig planerar vi att anställa 3-5 personer under det kommande året.

Planerar ni att gå in på nya marknader eller vertikaler?

Vi har tänkt globalt sedan dag ett och vår plattform, Crowddroning by Globhe, som samlar in bilddata från drönare är idag uppkopplad till drönare i 77 länder så att gå in på nya marknader är en del av vår vardag.

Här kan ni läsa fler intervjuer i denna serie om besluten, utmaningarna och återhämtningen hos svenska techbolag:

”Vi kommer ha ännu större tillväxtmöjligheter i och med pandemin. Vi ser en tydlig trend mot en snabbare tillväxttakt i gigekonomin”, säger Alok Alström på Appjobs. Läs artikeln här. 

”Viktigaste beslutet var att ha kvar sälj på 100 procent. Affärsmodellen och våra produkter ligger helt rätt när världen öppnar upp igen”, säger Mats Pettersson på Sensative. Läs artikeln här. 

”Våra utmaningar har främst varit relaterade till lockdowns och reserestriktioner. – Vi har under denna tid sett över våra etablerings- och tidsplaner. Det har inneburit en hel del förändringar och nytänkande”, säger Katja Lindvall Moving Floor. Läs artikeln här. 

”Vi breddade vårt erbjudande online. Vi tog tillfället i akt och breddade vårt erbjudande online både inom egna kanaler och genom andra, bland annat Amazon”, säger Noel Abdayem, The Humble co. Läs artikeln här. 

”Vi har kunnat hålla en hög affärsvolym total sett. Från fall till fall har vi kunnat justera prisbilden för strategiska kunder”, säger Fredrik Ehrenstråle, Fossid. Läs artikeln här.

”För oss har pandemin betytt ett genombrott. Efterfrågan på digitala verktyg för att ta hand om patienter på distans har under pandemin vuxit lavinartat”, säger Cathrin Jung, Cross technology solutions. Läs artikeln här.

”Vi har behövt öka takten i att digitalisera vår säljstrategi. Som EdTech-bolag har vi sett en positiv effekt på vår verksamhet som drivits av att skolor som inte kunnat bedriva fysisk undervisning har behövt mer digitala resurser”, säger Carl Emilsson på Kognity. Läs artikeln här. 

”Nu går antalet ordrar upp igen. Vi behövde inte varsla några personer vilket är bra nu när vi egentligen måste börja gasa ännu mer”, säger Kristian Tryggvason, Biolamina. Läs artikeln här.

”Att ha en stark kundrelation har varit extra viktigt. Nu har många företag börjat hitta sätt att bedriva verksamheter med anpassade förutsättningar, vilket gör att fler vågar ta beslut att köpa tjänster av varandra igen”, säger Martina Klingvall, Telness. Läs artikeln här.

”Viktigaste beslutet var att helt fokusera på den svenska marknaden. Nu ser vi att intresset från investerarna ökar igen och vi har tagit oss stärkta genom krisen bland annat genom att se över våra kostnader”, säger Micael Gustafsson, Learning to sleep. Läs artikeln här. 

”Omställningen till cirkulär ekonomi har skyndats på. Ett viktigt beslut vi tog var att inte anställa fler till vårt team vilket gjort att vi jobbat mycket med att effektivisera vårt arbete”, säger Ola Degerfors på Hygglo. Läs artikeln här. 

”En stor digitaliseringsvåg kommer följa, med bättre strukturer kring införandet av nya innovativa produkter samt ett öppnare förhållningssätt att testa nytt och våga ligga i framkant”, säger Maja Magnusson, Care to Translate. Läs artikeln här. 

”Detta är något jag dagdrömt om länge. Kortsiktigt har vi blivit mer konkurrensutsatta av fysiska aktörer som tvingats bli digitala. Men den digitala mognaden hos slutanvändaren kommer på sikt att öka vilket stärker positionerna för ledande digitala aktörer”, säger Peter Munteanu, Yogobe. Läs artikeln här.

”Vi fick oss en välbehövlig funderare. Även om få kunnat förutspå en pandemi var det varken sunt, riskeffektivt eller skalbart att vara så tungt exponerad mot en och samma bransch”, säger Rasmus Solholm, Gigstr. Läs artikeln här.

”Världen har insett vikten av drönare. Vi utnyttjande våren och pausen i kundbeställningar till att lära upp nya medlemmar i teamet, utveckla vår tekniska plattform och jobba på vår marknadsföring”, säger Matilda Waara Holmqvist på Globhe. Läs artikeln här. 

”Vi var i en stark tillväxtfas redan innan, men pandemin blev som en katalysator för hela vårdbranschen att gå in i en mer digital era vilket gynnar oss som är digital first”, säger Rickard Lagerqvist Mindler. Läs artikeln här. 

”Våra användarsiffror har legat på all-time-high. Vi har satsat på digitala event och webinars vilket har varit visat sig vara ett väldigt bra sätt att nå ut och komma i kontakt med potentiella kunder”, säger Thor Olof Philogène, Stravito. Läs artikeln här. 

Lisa von Garrelts
lisa@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.