”Vi fick oss en välbehövlig funderare”

Rasmus Solholm, Gigstr

Pandemin är långt ifrån över men nu har ekonomin under en tid visat tecken på återhämtning. Efterfrågan ökar, produktionen vänder uppåt och för många företag börjar bilden av det ”nya normala” att klarna.

Techarenan News har pratat med 20 svenska techbolag om hur situationen ser ut nu, vilka de stora utmaningarna har varit och vilka beslut som varit de allra viktigaste. – Även om få kunnat förutspå en pandemi var det varken sunt, riskeffektivt eller skalbart att vara så tungt exponerad mot en och samma bransch, säger Rasmus Solholm, Gigstr.

Rasmus Solholm är grundare och vd på Gigstr som är en marknadsplattform för gig-jobb.

Ser ni en ljusning för er verksamhet efter våren?

– Ja! Vi hade en omtumlande men spännande vår som inleddes med att vår omsättning störtdök över en natt. Vi lyckades inte bara rädda upp det genom att bredda vårt bemannings- och rekryteringserbjudande till nya branscher, vi kunde dessutom stärka vårt varumärke med flera uppmärksammade samarbeten med aktörer som alltifrån Meds och Voi till Swedbank och Arbetsförmedlingen. Nu har vi både ett starkare varumärke, en framtidssäkrad marknadsposition och en återvändande, breddad efterfrågan. Framförallt har vi hundratusentals kompetenta arbetstagare på den svenska arbetsmarknaden som vi är fast beslutna om att få tillbaka i olika former av arbete. 

H​ar ni behövt ställa om till en ny affärsmodell med anledning av pandemin?
– Ja! Och till det bättre. Vi fick en välbehövlig funderare och har nu börjat utveckla Gigstr-plattformen och organisationen till att bli en sann matchningsplattform för gig med young professionals, frilansare och team. Vi har stärkt upp med kompetens för att kunna leverera ännu bredare och djupare inom vårt bemannings- och rekryteringssegment. Samtidigt tar vi in ett utvecklingsteam som ska bygga ut Gigstr-appen till att bli den ultimata samlingsplatsen för gig med young professionals, frilansare och team. 

Vilka har de stora utmaningarna varit och hur har ni tacklat dessa?
– Även om få kunnat förutspå en världspandemi var det varken sunt, riskeffektivt eller skalbart att vara så tungt exponerad mot en och samma bransch. Vi kunde först och främst tackla situationen genom att leva som vi lär; vi hade en smal och kostnadseffektiv kärnorganisation och använde oss till stor del av behovsbaserad personal – gigstrs – som gjorde att när stormen väl slog till kunde vi snabbt anpassa oss. När det började bli ljusning kunde vi på samma sätt snabbt växa organisationen och passade då även på att ta in kompetens för att kunna bemanna och rekrytera inom allt fler områden, framförallt IT och tech. Detta för att växa vårt matchningserbjudande mot än fler branscher än tidigare. 

V​ilka beslut som ni har tagit under det senaste halvåret har gett störst effekt?


– Att vi vågade satsa även i uppförsbacke. När traditionella bemannings- och rekryteringsföretag snabbt tryckte på uppsägningsknappen kunde vi inte bara rida ut stormen utan några uppsägningar utan till och med börja ta över de främsta branschtalangerna för att stärka Gigstrs erbjudande och leverans ytterligare. När vi nu har en arbetslöshet på 10% (och ungdomsarbetslöshet på 30%) har vi som matchningstjänst ett stort ansvar i att göra vårt yttersta för att få tillbaka dessa i arbete. Det tror vi att vi gör genom friktionsfriare och träffsäkrare matchningar mellan uppdragssökande och uppdragsgivare i Gigstr-appen, flexiblare bemanningsupplägg och mer makt till jobbsökarna respektive företagen att jobba när, var och hur de vill. Genom gigekonomi helt enkelt.

Ser du att det kommer att bli några kortsiktiga respektive långsiktiga förändringar i er bransch? 

– Giggare var de första som fick gå från företagen. Men de är också de första som kommer tillbaka. När företag i ett osäkert konjunkturläge inte vet sitt långsiktiga personalbehov blir det extra relevant med gigbaserad arbetskraft som kan komma in och lösa här-och-nu-utmaningarna. 

Distansarbetets intåg gör dessutom att företag blivit mer öppna för nya sätt att jobba och samarbeta. Man kan nu hitta spetskompetens till projekt över hela världen och samtidigt tillgodose de gigande generationernas krav på flexibilitet. 

Här kan ni läsa fler intervjuer i denna serie om besluten, utmaningarna och återhämtningen hos svenska techbolag:

”Vi kommer ha ännu större tillväxtmöjligheter i och med pandemin. Vi ser en tydlig trend mot en snabbare tillväxttakt i gigekonomin”, säger Alok Alström på Appjobs. Läs artikeln här. 

”Viktigaste beslutet var att ha kvar sälj på 100 procent. Affärsmodellen och våra produkter ligger helt rätt när världen öppnar upp igen”, säger Mats Pettersson på Sensative. Läs artikeln här. 

”Våra utmaningar har främst varit relaterade till lockdowns och reserestriktioner. – Vi har under denna tid sett över våra etablerings- och tidsplaner. Det har inneburit en hel del förändringar och nytänkande”, säger Katja Lindvall Moving Floor. Läs artikeln här. 

”Vi breddade vårt erbjudande online. Vi tog tillfället i akt och breddade vårt erbjudande online både inom egna kanaler och genom andra, bland annat Amazon”, säger Noel Abdayem, The Humble co. Läs artikeln här. 

”Vi har kunnat hålla en hög affärsvolym total sett. Från fall till fall har vi kunnat justera prisbilden för strategiska kunder”, säger Fredrik Ehrenstråle, Fossid. Läs artikeln här.

”För oss har pandemin betytt ett genombrott. Efterfrågan på digitala verktyg för att ta hand om patienter på distans har under pandemin vuxit lavinartat”, säger Cathrin Jung, Cross technology solutions. Läs artikeln här.

”Vi har behövt öka takten i att digitalisera vår säljstrategi. Som EdTech-bolag har vi sett en positiv effekt på vår verksamhet som drivits av att skolor som inte kunnat bedriva fysisk undervisning har behövt mer digitala resurser”, säger Carl Emilsson på Kognity. Läs artikeln här. 

”Nu går antalet ordrar upp igen. Vi behövde inte varsla några personer vilket är bra nu när vi egentligen måste börja gasa ännu mer”, säger Kristian Tryggvason, Biolamina. Läs artikeln här.

”Att ha en stark kundrelation har varit extra viktigt. Nu har många företag börjat hitta sätt att bedriva verksamheter med anpassade förutsättningar, vilket gör att fler vågar ta beslut att köpa tjänster av varandra igen”, säger Martina Klingvall, Telness. Läs artikeln här.

”Viktigaste beslutet var att helt fokusera på den svenska marknaden. Nu ser vi att intresset från investerarna ökar igen och vi har tagit oss stärkta genom krisen bland annat genom att se över våra kostnader”, säger Micael Gustafsson, Learning to sleep. Läs artikeln här. 

”Omställningen till cirkulär ekonomi har skyndats på. Ett viktigt beslut vi tog var att inte anställa fler till vårt team vilket gjort att vi jobbat mycket med att effektivisera vårt arbete”, säger Ola Degerfors på Hygglo. Läs artikeln här. 

”En stor digitaliseringsvåg kommer följa, med bättre strukturer kring införandet av nya innovativa produkter samt ett öppnare förhållningssätt att testa nytt och våga ligga i framkant”, säger Maja Magnusson, Care to Translate. Läs artikeln här. 

”Detta är något jag dagdrömt om länge. Kortsiktigt har vi blivit mer konkurrensutsatta av fysiska aktörer som tvingats bli digitala. Men den digitala mognaden hos slutanvändaren kommer på sikt att öka vilket stärker positionerna för ledande digitala aktörer”, säger Peter Munteanu, Yogobe. Läs artikeln här.

”Vi fick oss en välbehövlig funderare. Även om få kunnat förutspå en pandemi var det varken sunt, riskeffektivt eller skalbart att vara så tungt exponerad mot en och samma bransch”, säger Rasmus Solholm, Gigstr. Läs artikeln här.

”Världen har insett vikten av drönare. Vi utnyttjande våren och pausen i kundbeställningar till att lära upp nya medlemmar i teamet, utveckla vår tekniska plattform och jobba på vår marknadsföring”, säger Matilda Waara Holmqvist på Globhe. Läs artikeln här. 

”Vi var i en stark tillväxtfas redan innan, men pandemin blev som en katalysator för hela vårdbranschen att gå in i en mer digital era vilket gynnar oss som är digital first”, säger Rickard Lagerqvist Mindler. Läs artikeln här. 

”Våra användarsiffror har legat på all-time-high. Vi har satsat på digitala event och webinars vilket har varit visat sig vara ett väldigt bra sätt att nå ut och komma i kontakt med potentiella kunder”, säger Thor Olof Philogène, Stravito. Läs artikeln här. 

Lisa von Garrelts
lisa@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.