”Att ha en stark kundrelation har varit extra viktigt”

Martina Klingvall, Telness.

Pandemin är långt ifrån över men nu har ekonomin under en tid visat tecken på återhämtning. Efterfrågan ökar, produktionen vänder uppåt och för många företag börjar bilden av det ”nya normala” att klarna.

Techarenan News har pratat med 20 svenska techbolag om hur situationen ser ut nu, vilka de stora utmaningarna har varit och vilka beslut som varit de allra viktigaste. – Nu har många företag börjat hitta sätt att bedriva verksamhet med anpassade förutsättningar, vilket gör att fler vågar ta beslut att köpa tjänster av varandra igen, säger Martina Klingvall, Telness.

Telness är en relativt ny mobiloperatör som med sin digitala och molnbaserade lösning riktar sig mot företag. Martina Klingvall är vd och grundare.  

Ser ni en ljusning för er verksamhet efter våren?


– Vi ser att många företag har börjat hitta sina sätt att bedriva verksamheter med anpassade förutsättningar, vilket gör att fler företag vågar ta beslut att köpa tjänster av varandra igen.

Vilka har de stora utmaningarna varit och hur har ni tacklat dessa?
– För oss har det som för många andra varit en utmaning att just ställa om till att jobba 100 procent digitalt. Vi var ett av företagen som arbetade digitalt och i digitala verktyg som utgångsläge, vilket vi är väldigt tacksamma för, men det är fortfarande en omställning att inte träffas fysiskt i ledarskapet och kulturen – framförallt under en period där vi skulle onboarda en del ny personal.
En annan utmaning har varit att våra kunder påverkas i stor grad vilket gjort att vi såklart påverkas som följd av detta. Det har varit extra viktigt att ha en stark kundrelation och kunna vara flexibla i vårt erbjudande.

Har ni behövt skruva er affärsmodell med anledning av pandemin?
– Nej, inte direkt. Vår tjänst har nästan blivit starkare än tidigare då våra uspar varit att vi just är en digital tjänst med flexibla villkor. Skulle snarare säga att den har påskyndat trenden som vi satsat på från början. 

Vilka beslut som ni har tagit under det senaste halvåret har gett störst effekt?


– Vi valde snabbt att bygga funktionen ”pausa” till våra kunder då vi såg ett behov av att göra just detta under rådande tider. Detta har varit otroligt uppskattat hos våra kunder som haft en mer osäker framtid.

Ser du att det kommer att bli några kortsiktiga respektive långsiktiga förändringar i er bransch? 
– Jag skulle säga att trenden att kunna handla online, self service och krav på flexibilitet i avtal kommer bli standarder framåt även inom telekom. Kunder kan inte längre låsa in sig på 3 års avtal i tjänster som är beroende på antalet anställda, när denna kan ändras snabbt och man har under denna period sett exempel på hur dyrt det kan bli. Man vill heller inte längre behöva gå in i en butik för att handla eller göra enkla ärenden…

Har ni planer på att nyanställa?
– Vi anställer ett antal tjänster hos oss i dagsläget, så ja.

Planerar ni att gå in på nya marknader eller vertikaler?
– Vi går nu in på en internationell marknad med vår teknikplattform, för att hjälpa andra operatörer att digitalisera sina kundresor.

Här kan ni läsa fler intervjuer i denna serie om besluten, utmaningarna och återhämtningen hos svenska techbolag:

”Vi kommer ha ännu större tillväxtmöjligheter i och med pandemin. Vi ser en tydlig trend mot en snabbare tillväxttakt i gigekonomin”, säger Alok Alström på Appjobs. Läs artikeln här. 

”Viktigaste beslutet var att ha kvar sälj på 100 procent. Affärsmodellen och våra produkter ligger helt rätt när världen öppnar upp igen”, säger Mats Pettersson på Sensative. Läs artikeln här. 

”Våra utmaningar har främst varit relaterade till lockdowns och reserestriktioner. – Vi har under denna tid sett över våra etablerings- och tidsplaner. Det har inneburit en hel del förändringar och nytänkande”, säger Katja Lindvall Moving Floor. Läs artikeln här. 

”Vi breddade vårt erbjudande online. Vi tog tillfället i akt och breddade vårt erbjudande online både inom egna kanaler och genom andra, bland annat Amazon”, säger Noel Abdayem, The Humble co. Läs artikeln här. 

”Vi har kunnat hålla en hög affärsvolym total sett. Från fall till fall har vi kunnat justera prisbilden för strategiska kunder”, säger Fredrik Ehrenstråle, Fossid. Läs artikeln här.

”För oss har pandemin betytt ett genombrott. Efterfrågan på digitala verktyg för att ta hand om patienter på distans har under pandemin vuxit lavinartat”, säger Cathrin Jung, Cross technology solutions. Läs artikeln här.

”Vi har behövt öka takten i att digitalisera vår säljstrategi. Som EdTech-bolag har vi sett en positiv effekt på vår verksamhet som drivits av att skolor som inte kunnat bedriva fysisk undervisning har behövt mer digitala resurser”, säger Carl Emilsson på Kognity. Läs artikeln här. 

”Nu går antalet ordrar upp igen. Vi behövde inte varsla några personer vilket är bra nu när vi egentligen måste börja gasa ännu mer”, säger Kristian Tryggvason, Biolamina. Läs artikeln här.

”Att ha en stark kundrelation har varit extra viktigt. Nu har många företag börjat hitta sätt att bedriva verksamheter med anpassade förutsättningar, vilket gör att fler vågar ta beslut att köpa tjänster av varandra igen”, säger Martina Klingvall, Telness. Läs artikeln här.

”Viktigaste beslutet var att helt fokusera på den svenska marknaden. Nu ser vi att intresset från investerarna ökar igen och vi har tagit oss stärkta genom krisen bland annat genom att se över våra kostnader”, säger Micael Gustafsson, Learning to sleep. Läs artikeln här. 

”Omställningen till cirkulär ekonomi har skyndats på. Ett viktigt beslut vi tog var att inte anställa fler till vårt team vilket gjort att vi jobbat mycket med att effektivisera vårt arbete”, säger Ola Degerfors på Hygglo. Läs artikeln här. 

”En stor digitaliseringsvåg kommer följa, med bättre strukturer kring införandet av nya innovativa produkter samt ett öppnare förhållningssätt att testa nytt och våga ligga i framkant”, säger Maja Magnusson, Care to Translate. Läs artikeln här. 

”Detta är något jag dagdrömt om länge. Kortsiktigt har vi blivit mer konkurrensutsatta av fysiska aktörer som tvingats bli digitala. Men den digitala mognaden hos slutanvändaren kommer på sikt att öka vilket stärker positionerna för ledande digitala aktörer”, säger Peter Munteanu, Yogobe. Läs artikeln här.

”Vi fick oss en välbehövlig funderare. Även om få kunnat förutspå en pandemi var det varken sunt, riskeffektivt eller skalbart att vara så tungt exponerad mot en och samma bransch”, säger Rasmus Solholm, Gigstr. Läs artikeln här.

”Världen har insett vikten av drönare. Vi utnyttjande våren och pausen i kundbeställningar till att lära upp nya medlemmar i teamet, utveckla vår tekniska plattform och jobba på vår marknadsföring”, säger Matilda Waara Holmqvist på Globhe. Läs artikeln här. 

”Vi var i en stark tillväxtfas redan innan, men pandemin blev som en katalysator för hela vårdbranschen att gå in i en mer digital era vilket gynnar oss som är digital first”, säger Rickard Lagerqvist Mindler. Läs artikeln här. 

”Våra användarsiffror har legat på all-time-high. Vi har satsat på digitala event och webinars vilket har varit visat sig vara ett väldigt bra sätt att nå ut och komma i kontakt med potentiella kunder”, säger Thor Olof Philogène, Stravito. Läs artikeln här. 

Lisa von Garrelts
lisa@techarenan.com

Har du nyhetstips eller synpunkter? Kontakta oss

Skriv ut

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Techarenan är obereoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.